Leta i den här bloggen

fredag 25 mars 2011

I väntans tider i Gäddede

Med facit i hand kan vi konstatera att vi kom över Hotagens naturreservat i Grevens tid. En dag senare och vi hade fått kämpa i lössnö upp till midjan. Nu fick vi de dryga två milen i växlande sol/moln där dagen avslutades med tilltagande vind och ett ymnigt blötsnöande. Som ni redan kunnat läsa om ankom vi till Gäddede i måndags där snöandet hade övergått till nära ett dygns ihärdigt regnande. Regnet har övergått till snöoväder och det har på det senaste dygnet kommit runt 4 dm snö i bitvis kraftig blåst. Vi hade en svag förhoppning om att kunna köra vidare i onsdags men nattens snöstorm och morgonens klass 1-varning på TV4-vädret gjorde det lätt att somna om efter att ha utfodrat hundarna med 6 - 8 dl Purina Pro Plan Performance, normalt får de 3-4 dl.
Tyvärr visar väderrapporten på fortsatt busväder just i den trakt vi ligger i och kämpar mot en tilltagande rastlöshet. Vantar, kläder, skor, tält , hundselar och sovsäckar är torra nu. Vikten på husse har ökat med minst tre kg efter pizza (halva Christinas oxå) och idag torsk med spenat, Christina har pimpat sin släde och Polarisen är även den upphottad och vi ligger i startgroparna och väntar på klartecken från väderTone. - Det är ju bara 5 veckors semester kvar...   ;-)
Efter att ha pratat med den lokala skoterklubben och av dem blivit informerade om att det har fallit ännu mer snö vid Blåsjön, dit vi beräknar nå vid nästa etapp, och att det tidigare regnvädret har löst upp snön på sjöarna så befarar vi nu att det inte längre finns några "gratismil" att hämta på att åka på sjöarna där det förmodligen kommer att vara vatten/snömos några etapper framåt...
Hundarna är givetvis helt obekymrade om vad som väntar dem och de har redan samlat nog med energi för att hitta på egna aktiviteter på stake-outen. Två av våra tikar har kommit underfund med hur de tar sig loss från BGB-krokarna för att undersöka näromgivningen på egen hand. Som tur är finns det 13 poliser som ljudligt upplyser oss och hela Gäddede om det händer något som bryter mönstret - både bra och mindre bra då det skedde runt midnatt :-).

Dagarna i Gäddede har masat sig fram och vi har inte missat en väderrapport - tyvärr har samtliga rapporter stämt och tills idag fredag har det totalt kommit dryga 6 dm snö och blåst rejält av och till. På fjället har snön drivit till höga drivor av den bitvis mycket hårda vinden och de skotrar som vi hade hoppats skulle bana väg åt oss har samtliga vänt då de nått fjället.
Väderprognosen för morgondagen ser i a f mycket lovande ut och till campingplatsen har det idag kommit ett gäng norrmän med skotrar så nu är slädarna packade och det ska mycket till om vi inte lämnar Gäddede i morgon lördag tillsammans med Niklas och hans 5 sibbar som får agera plog tills Samojederna tar över...  :-))

Håkan & Christina

1 kommentar:

  1. Håller tummarna för att vädrets makter bestämmer sig för att bli lite vänligare sinnade!! Det är jättekul att få följa med er på resan!

    SvaraRadera