Leta i den här bloggen

fredag 18 februari 2011

Högtryck och lågtryck

Ett högtryck har parkerat över Sverige och ger klart och kallt väder, mycket kallare än man önskar sig när man ska tälta.
En bild från förra helgens slädtur i ca 25cm nysnö, strålande sol och ca -15 grader

Samtidigt har ett känslomässigt lågtryck parkerat här hemma, Deimos en av unghundarna från D-kullen, har sedan förra lördagen varit mycket sjuk. I måndags var vi till veterinären som ordinerade antibiotika och smärtstillande utifrån hypotesen att han hade drabbats av borrelia eller anaplasma. Deimos hade hög feber, var stel och mycket öm i nacke och rygg. På tisdag kväll steg febern till 40,9 grader (hans normaltemp är ca 38,5) trots att han hade fått febernedsättande medicin och han var helt apatisk. Genom att linda in honom i våta handdukar lyckades vi få ner tempen och han blev lite piggare. Onsdagen gick i hoppets tecken, men han blev inte bättre, tempen var visserligen lite lägre men han hade mycket ont. På torsdag blev det ett nytt besök hos veterinären. Provsvaren visade att det inte var varken borrelia eller anaplasma. Veterinären tog nya blodprover och kunde konstatera att antibiotikan inte hade inverkat på hans höga blodvärden. Hon ordinerade nu cortison utifrån hypotesen att han har hjärnhinneinflammation.
Idag verkar han något bättre, tempen är normal och vi tycker att han rör sig lite mindre stelt och verkar ha något mindre ont.

Under den gågna veckan har vår energi gått till att bekymra oss för Deimos, rasta honom , kela med honom, se till att han har druckit och ätit, vilket har fått till följd att planeringsarbetet har gått på sparlåga. Självklart har vi också funderat mycket på hur vi ska göra nu. Fram till igår hoppades vi att han skulle piggna till så att han skulle kunna följa med. Nu står det klart att det inte är aktuellt så vad gör vi då? Innan vi kan ge oss av måste Deimos bli betydligt bättre och vi måste med säkerhet veta att behandlingen hjälper, sedan återstår att hitta någon som kan tänka sig att ta hand om honom tills vi kommer hem. Vi hoppas ändå att vi kan komma iväg senast någon gång i början av mars.


Idag har vi ordnat med spotsändaren som vi ska ha med oss. Den är vår ”livförsäkring” genom att den har en SOS-knapp och att den fungerar med hjälp av satellitsändning. .Dessutom kommer vi, genom att trycka på en annan knapp, att markera vår position minst en gång per dag så att den som är intresserad av att följa vår resrutt kan se var vi befinner oss. Vår tanke är att försöka uppdatera bloggen så ofta vi kommer åt, men vi vet att täckningen för mobiltelefoner inte är hundraprocentig så periodvis kan det bli sporadiska uppdateringar.
Bosse på Waernhoff segel har nu fått uppdraget att sy en slädsäck till den nyinköpta släden och imorgon natt hade vi tänkt att vi skulle provsova i tältet, men nu måste en av oss sova inne med Deimos så det får bli jag som testar eftersom Håkan har vintertältat förr. Jag kommer att ha Delta hos mig, det kan vara gott att ha lite sällskap och kanske lite hjälp att hålla värmen. 
Förlaga till vår slädsäck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar