Leta i den här bloggen

torsdag 13 januari 2011

Planeringsvånda

Ska vi ha två slädspann eller ett slädspann och ett pulkaspann? Vilken mat och hur mycket ska vi ta med till oss själva? Hur mycket kläder och vilka kläder ska vi ha med? Vilka verktyg bör vi ha med om vi måste laga något? Hur många hundsockar måste vi ha med? Vilken typ av kök ska vi använda? Hur mycket bränsle måste vi ha med? Vad måste finnas med i första hjälpen till hundarna/oss? Vilken GPS ska vi köpa? Var ska vi starta, i Sälen, Idre eller Mörkret?
Frågorna inför resan känns oändliga och avresedatumet närmar sig snabbare än vad som är önskvärt. Kommer vi att hinna få allt i ordning?

Resan, som vi har drömt om sedan 2004 när vi köpte våra två första samojedhundar, Sarek och Nallo, är planerad att gå så långt vi hinner på ungefär 60 dygn, i riktning mot Treriksröset. Var vi ska starta har vi ännu inte bestämt.
Det enda vi är klara med är vår ledighet - Den varar mellan 26/2 och 2/5, och planen är att tillbringa mars och april månad i fjällvärlden med våra Samojeder och kanske, kanske klarar vi av det "Vita bandet" mellan Idre och Treriksröset.  

Idag har jag kikat runt på nätet och läst om vad man bör tänka på gällande mat. Torkad mat är givetvis att föredra, men frystorkat är dyrt så jag tänker testa att torka en del själv. Vi är vegetarianer så torkat sojaprotein kommer att vara vår huvudsakliga proteinkälla.Vår reservmat kommer troligen att vara ett antal påsar med frystorkade färdigrätter. Hundarnas mat kommer att utgöra en stor del av vår packning och vi måste dessutom fylla på med ny mat efter ca 10 dygn. Detta hoppas vi kunna lösa med hjälp av Foderbilen, som mot en "billig penning" levererar hundfoder till önskad ort efter beställning.
Vikten på packningen är det som avgör hur vi ska färdas. Vi räknar med att varje hund kan dra i snitt 20kg det innebär en total vikt på 300kg. Av dessa 300kg kommer ca 60kg att vara hundmat.Två slädar eller pulka och släde väger 40-50kg då återstår 190-200kg som vi kan ha i vår last. Om vi båda ska köra släde ökar lasten med våra kroppsvikter, dvs ungefär 170kg och då kan vi bara lasta ca 30kg ytterligare. Slutsatsen blir att en av oss får åka skidor och köra pulka.  Eftersom släden kommer att väga ca 150kg gör vi bedömningen att den blir tung att hantera och att det därför är lämpligast att Håkan kör släde och att jag åker skidor – så nu är det hög tid att börja träna upp sovande muskler.

9 kommentarer:

  1. Stort lycka till nu! Hoppas det blir ännu bättre än ni tänkt er! Å bara belagen är bra, glider ju släden bra så vikten fixar hundarna galant! :D Hoppas turen blir super som sagt! avis!!

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar:))
    Hoppas att du har rätt för vi kommer knappast att komma under 25kg per hund. Det troliga är att vi kommer närmare 30kg per hund än 20 och belagen lär ju slitas en del innan vi är framme.

    SvaraRadera
  3. God tur, hoppas vi ser er när ni passera Jämtland :-))
    Hör av er om det är något ni behöver!

    SvaraRadera
  4. good morning christina,
    I miss it on english :-(((((

    SvaraRadera
  5. Ahh, Heidrun, then I will try and write it in English

    SvaraRadera
  6. Tack Helle och Jesper för er kommentar. Rutten är ännu inte fastställd så vem vet kanske vi ses. Tack för erbjudandet om hjälp, det kan komma väl till pass:))

    SvaraRadera
  7. oh, many many thanks!!! , I am very happy if a can read your trainings- and adventureblog :-))))

    SvaraRadera
  8. Välkommen som följare brandr och tack för kommentaren!

    SvaraRadera