Leta i den här bloggen

tisdag 26 april 2011

Åter till vardagen

Ett stort tack till Pernilla, vår vikarierande bloggare, som trots ganska röriga rapporter från oss har lyckats återge vår resa på ett sammanhängande sätt och som dessutom har varit oss mycket behjälplig med diverse kontakter och logistik och sist men inte minst gjort resan möjlig genom att passa våra två juniorer, utan dig hade vi aldrig fixat det!

Tack också till alla er som har följt vår resa på bloggen, vi hoppas att ni har haft trevliga stunder framför era datorer.

Slutligen ett stort tack till våra sponsorer, Purina Pro Plan, särskilt till Gitte för mycket trevligt bemötande och gott samarbete, Hilleberg för sponsring av ett mycket bra tält och Elisabeth Lönnberg (MG:s mode) som på eget initiativ sponsrade oss med ett hundratal booties.

Efter en intensiv hemresa anlände vi till Jonsbyn på påskaftonskvällen. Det var skönt att gå och lägga sig utan att först behöva blåsa upp sin "säng" och skönt att hämta vatten från vattenkranen till hundarna. Dagarna sedan hemkomsten har hundarna njutit av att slöa i hundgårdarna och vi har gripit oss an alla vardagssysslor som snabbt gjorde sig påminda.

Vi är mycket glada över att ha haft förmånen att tillsammans med våra älskade fyrbenta vänner, ha fått uppleva detta fantastiska äventyr som vi kommer att berätta mer om på bloggen så fort som de mest akuta sysslorna är avklarade och de ca 750 bilderna är granskade.
Distanserna ska mätas men en grov uppskattning tyder på att vi åkt dryga 4 mil/dag i snitt, d v s runt 180 mil. Det betyder att Håkan skidat ca 20 Vasalopp och därmed funnit ett mycket effektivt sätt för viktminskning - 11 kg för att vara exakt!
Samtliga 14 hundar som startade resan var även med och stötte nosen mot stenen vid Treriksröset, vilket vi är mycket mycket glada för eftersom de har fått slita tungt för sina ransoner av det exelenta hundfodret "Purina Pro Plan Performance". När slädarna var maximalt lastade hade hundarna över 300 kg att dra, vilket de gjort med bravur och hållit en behaglig snittfart av ca 7 km/timme i fjällterräng.
Till Er som inte redan visste det kan vi berätta att den norske polarfararen Fritjof Nansen hade med sig 27 st Samojeder på sin resa då han lät fartyget Fram frysa fast i Polarisen i förhoppning att driva nära Nordpolen. Nansen är b l a känd för att aldrig ha förlorat någon ur sitt manskap på sina resor. Vi tolkar det som att Nansen var noga i sina förberedelser och efter att ha haft förmånen att under 7 veckor fått uppleva Samojedhunden som expeditionshund, kan vi konstatera att bättre hundras för vinterexpeditioner knappast finns!!!  Den klarar alla vädertyper, fixar att dra tungt, relativt liten i maten och bäst av allt - "ALLT DEN GÖR, GÖR DEN MED ETT SMITTSAMT LEENDE", något både jag och Christina särskilt uppskattade då det var som jävligast i ösregn eller snöstorm...

På återhörande - Christina & Håkan

6 kommentarer:

  1. Hej, otroligt kul att läsa om eran resa genom kyla o snö, starkt gjort, hälsar Tomas Törnquist

    SvaraRadera
  2. Hej Håkan och Christina!

    Ett riktigt stort grattis till er båda att ni lyckats med denna bedrift. Vi hoppas att få skriva mer om detta i kommande utgåva av tidningen KH aktuellt! Vill också ge Pernilla en eloge för att hon varit så duktig i sitt bevakande på bloggen!

    Broder Joachim

    SvaraRadera
  3. Hejsan !
    Vilken lycka att nå sitt mål... vilket äventyr! ni kan vara stolta, det är en prestation få förunnat. Det kräver sin man, sin kvinna och sina hundar och inte vilka som helst... utan just ni. Vi kan bara beundra och förundras !!
    Trevlig sommar ! Laila med familj

    SvaraRadera
  4. Kommer det fler inlägg snart eller uppdaterar ni någon annanstans? Såå ivrig att se fler bilder!!

    SvaraRadera
  5. Tack för gratulationerna!
    Jag använder för tillfället alla lediga stunder till att bland de ca 750 bilder som vi tog, plocka ut några för att skapa ett bildspel som jag kommer att lägga ut på bloggen när jag hinner.

    SvaraRadera
  6. Den som väntar på något gott....! Har klippet från värlandsnytt som bokmärke och tittar på era fina vovvar ofta!

    SvaraRadera